maanantai 1. helmikuuta 2010

M #7: Marek Hlasko - Viikon kahdeksas päivä; Silmukka

Marek Hlaskon kahdesta erillisestä tarinasta koostuva teos on väkevää tekstiä toisesta maailmansodasta toipuvasta Puolasta. Lihan ilot ja viina suurimpina ilonaiheinaan Hlaskon henkilöt kulkevat tunnista ja päivästä toiseen.

Ensimmäisen tarinan päähenkilö on nuori opiskelijatyttö Agnieszka, joka haluaa poikaystävänsä kanssa viettää yhteisen yön, mutta huoneen puuttuminen torpedoi tätä suunnitelmaa tehokkaasti. Ulkoisesti vahvana, mutta sisältä epävarmana Agnieszka torjuu poikaystävänsä, joka on saanut järjestettyä parille yhteisen huoneen. Vanhempiensa riitelyyn ja veljensä särkyneeseen sydämeen ja juopotteluun kyllästynyt Agnieszka tekee lopulta ratkaisunsa. Tarinan pohjalta on tehty Tarja-Tuulikki Tarsalan tähdittämä TV-elokuva.

Kirjan toinen tarina Silmukka esittelee alkoholisoituneen Kuban, jonka yhteen päivään ennen päihdehoitoa tarina keskittyy. Kuban tyttöystävä Krystyna on luvannut olla tukemassa miestä kuuria aloittaessa, mutta hän pääsee tulemaan vasta iltakuudelta. Kuban päivä on pitkä ja täynnä houkutuksia. Lopun juoppohulluuden kuvauksessa on vahvaa slaavilaista latausta, joka luo omalla tavallaan autenttisen tunnelman. Myös Silmukka on versioitu TV-elokuvaksi.

Nuorena kuollut kirjailija jätti jälkeensä kasan legendoja ja jopa hänen kuolemansa olosuhteissa oli epäselvyyttä. Kiinnostavaa ja elämänmakuista on Hlaskon teksti, mielellään tätä lukisi enemmänkin tilaisuuden tullen.

Marek Hlasko: Viikon kahdeksas päivä; Silmukka
(Tammi, 1957 (suomeksi 1959), 191 s.)

Kokonaistilanne:
1674/15600 sivua
7/52 kirjaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti