tiistai 16. helmikuuta 2010

M #12: Zaharia Stancu - Costandina

Romanialainen kirjailija Zaharia Stancu oli itselle aivan uusi tuttavuus siinä mielessä, että en ollut hänen kirjojaan aiemmin lukenut. Hieman Andrus Kivirähkin Riihiukon tunnelmissa tässä Romanian köyhälle maaseudulle sijoittuvassa tarinassa mennään eteenpäin.

Tarinan alkaa kun kirjan kertojan, nuoren Darie-pojan kasvattisisar Costandina tulee kylään. Costandina on tullut pyytämään kasvattivanhemmiltaan maapalaa, joka kansanperinteen mukaan hänelle kuuluu. Kasvattiäiti Maria koettaa kirjaimellisesti takoa järkeä Costandinan päähän, mutta tämä ei vähästä säikähdä vaan pysyy vaatimuksissaan vakaasti, sillä Costandinan mies Diga on uhannut hakata tämän jos hän palaa kotiin tyhjin käsin.

Väkivallan ja köyhyyden lisäksi yksi merkittävä tekijä tarinassa on viina. Viinaa juovat niin lapset kuin aikuiset ja onpa naapurin viisivuotias poika kuollutkin alkoholimyrkytykseen juotuaan liikaa tsuikkaa.

Vaikka teemat synkkiä tarinassa ovatkin, on mukana aimo annos mustaa huumoria. Daniil Harmsin ja Andrus Kivirähkin kirjoitusten ystävät saavat varmasti aikansa kulumaan tämän Zaharia Stancun pienen mestariteoksen kanssa.

Zaharia Stancu: Costandina
(Tammi, 1960 (suomeksi 1975), 123 s.)

Kokonaistilanne:
2474/15600 sivua
12/52 kirjaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti